Doorgaan naar hoofdcontent

10 things I love about myself

Inmiddels ben ik al bijna een jaar aan het bloggen. En ik ga zeker nog aandacht besteden aan hoe ik dit jaar ervaren heb. Nu vind ik het eerst tijd dat jullie mij nog een beetje beter leren kennen en deel ik met jullie 10 wetenswaardigheden over mijzelf. Mocht je gemist hebben wie ik ben, lees dan vooral ook deze blog: kennismaking.

1. Roze
Ik ben gek op de kleur roze. Het liefst gecombineerd met glitters. De roze layout op mijn blog geeft deze voorkeur misschien al een beetje weg. Het liefst zou mijn hele huis en mijn outfit elke dag bestaan uit de kleur roze, maar inmiddels heeft mijn volwassen zelf ook een stem gekregen en kan ik ook blij worden van andere kleuren. Ik doe wel mijn best om altijd elementen van roze te verwerken in mijn leven en leefomgeving. Zo hebben we een roze schutting in de tuin; is in de woonkamer één muur versierd met oudroze behang en kies ik het liefst roze bloemen voor in een vaas op tafel. En laten we vooral de roze tatoeage op mijn arm niet vergeten.


2. Mo…

Omgaan met pijn: ReikiDe laatste maanden merk ik dat ik het zat ben om alleen maar te praten over mijn problemen. Het voelt als een eindeloze stroom van woorden die op de korte termijn niet direct mijn problemen laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ik ben me er terdege van bewust dat er absoluut een effect is op de lange termijn. Dit zie ik alleen al door te kijken naar waar ik nu sta in vergelijking met een jaar geleden. Alleen de lange termijn voelt zo lang en praten over mijn problemen doe ik al een hele tijd.
In mijn zoektocht naar andere invalshoeken ben ik bij Reiki terechtgekomen. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de meer alternatieve wereld naast de reguliere geneeskunst. Het idee van het versterken van mijn intuïtie door energie heeft mijn nieuwsgierigheid gewekt.

Begin mei van dit jaar heb ik bij Marije de Jong van Natural Flow Coaching de Reiki 1 cursus gevolgd. Benieuwd hoe ik mijzelf kon ondersteunen in mijn veranderingsproces, begon ik redelijk open aan deze cursus. Het was een programma van een hele dag en dat was voor mij spannend. Ik ben immers gewend om ’s middags te slapen en zeker niet de hele dag te zitten. Uiteindelijk was het een dag met fijne energie, gelijkgestemden vrouwen en voldoende rustmomenten.

Ik ben heel blij dat ik deze stap heb gezet. Het voelen stromen van de universele levensenergie door mijn lichaam en met mijn eigen handen doorgegeven aan de plekken in mijn lichaam die wat liefdevolle aandacht nodig hebben, vind ik magisch. Soms voelt het ook wat zweverig of ongrijpbaar.
Het belangrijkste wat ik uit deze eerste cursus heb gehaald, is een manier om meer bij mijn lichaam stil te staan. Het idee is dat Reiki blokkades in het lichaam kan oplossen en het altijd naar de plekken in je lichaam stroomt die het op dat moment nodig hebben. Het zal ook niet meer in werking zetten dan dat je op dat moment aan kan.

Ik ben vanaf dat moment Reiki gaan gebruiken tijdens mijn ochtendmeditatie om de connectie met mijzelf nog meer te versterken. Het is interessant dat ik soms twijfel over een bepaalde beslissing, maar op het moment dat ik gemediteerd heb met de Reiki energie, weet ik na mijn meditatie het antwoord. De twijfels verdwijnen en ik voel wat ik wil gaan doen.
Ook heb ik mijzelf regelmatig een volledige behandeling gegeven tijdens mijn rustmoment in de middag. Hierbij geef je jezelf op 15 verschillende plekken gedurende 4 minuten Reiki. Dit geeft mij ontspanning en misschien nog wel belangrijker: ik maak contact met mijn hele lichaam. Eén van de dingen die ik als fervente gast in mijn hoofd vaak vergeet en ook minder ontwikkeld heb.

Ik heb er vanaf het begin bewust voor gekozen om de Reiki in eerste instantie voor mijzelf te gebruiken. Ik heb genoeg aan mijzelf. Af en toe doe ik een poging om op Monty te oefenen, alleen is mijn puberende hondje er na een minuut al vaak niet meer van gediend en kiest hij een ander plekje om verder te luieren.

In augustus heb ik de Reiki 2 cursus gevolgd. Reiki 2 is krachtiger dan Reiki 1 en werkt in op de diepere emotionele lagen en mentale patronen. Precies hetgeen waar ik nu in mijn proces behoefte aan heb. De krachtigere energie zorgt ervoor dat ik dezelfde energie kan doorgeven in een kortere tijd.
Ook nu gebruik ik Reiki tijdens mijn meditatie en als begin van mijn rustmoment. Het bijzondere is dat ik tijdens een oefenmoment soms overvallen kan worden door emoties. Ik merk daarnaast dat ik langzaam vaker mijn emoties opmerk in het moment in plaats van dat ik later lichamelijke klachten heb en me afvraag wat de oorzaak hiervan is. Dit is uiteraard ook zeker een verdienste van alle gesprekstherapie, maar Reiki ondersteunt dit proces voor mij.
Inmiddels heb ik geleerd om op afstand te behandelen. Dit betekent dat ik zowel mijn ik in het verleden als mijn toekomstige ik kan behandelen, maar ook dat ik mensen op een andere locatie kan behandelen. Dit vind ik helemaal een surrealistisch fenomeen. Ik merk wel dat het toch een beetje begint te kriebelen om hier mee te oefenen. Het is bijzonder om zonder woorden mijn geliefden te kunnen ondersteunen met het overdragen van deze energie.

Ik zie de energie van Reiki als een speeltuin. Door mijn inwijdingen bezit ik een bijzonder instrument om mijzelf op moeilijk momenten te ondersteunen, mijzelf meer te laten aarden en aandacht te geven aan de pijnlijke dingen in mij. Ik heb nu de mogelijkheid om mijzelf nog beter te bekwamen in het doorgeven van deze energie door er dagelijks mee te oefenen. Het is voor mij echt een cadeautje en ik ben blij dat ik hierin heb geïnvesteerd.

Mocht je interesse hebben in het volgen van een Reiki cursus dan kan ik zeker Marije aanbevelen. Maar er worden overal cursussen aangeboden. Het Nederlof Centrum is bijvoorbeeld een grote organisatie die deze cursussen ook aanbiedt. Kies er vooral eentje die bij jou past en die goed voelt. Laat je intuïtie spreken!

Als laatste de drie dingen waar ik dankbaar voor ben:
  1. Op zaterdag hebben we de verjaardag van Frank gevierd met een heerlijke lunch. De ouders van Frank, zijn oma en mijn moeder waren aanwezig. Precies een behapbare hoeveelheid mensen op een tijdstip dat ik nog enigszins energie heb. Frank heeft de “kamado” opgestookt en de hele nacht heeft de pulled pork liggen garen. Het smaakte fantastisch in combinatie met het zelfgebakken brood. En als kers op de taart, was er nog zelfgebakken appeltaart door de moeder van Frank. Pure verwennerij!
  2. Zondag heb ik genoten van het heerlijke weer. Een laatste echte nazomerdag. In het zonnetje zitten en een beetje rommelen in de tuin. Ik heb mijn groene tomaten geoogst en ik ben benieuwd hoe die gaan smaken.
  3. Ik heb het adviesgesprek gehad met Co-EUR over de behandeling van mijn eetstoornis en in overleg met mijn behandelaren lijkt het iedereen een goed idee dat ik daar ga starten. Nu alleen nog even bedenken of dit zo snel mogelijk is of in november. Ik houd jullie op de hoogte!

 
Liefs, Fieni

N.B.  Deze blog is onderdeel van de serie omgaan met pijn. In deze serie zijn verder de volgende blogs verschenen:
Reacties

  1. Wat fijn voor je dat je zoveel steun hebt aan de reiki. 🌹goed bezig 🌞

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Geschiedenis deel 7: Mijn zoektocht naar een diagnose

Dit is voor mij één van de moeilijkste blogs om te schrijven. De periode waarin ik net geconfronteerd werd met mijn heftige klachten, was een extreem zwarte periode. Ik had mij eindelijk ziek gemeld op mijn werk, zodat er ruimte was om te herstellen. Alleen hoe herstel je van iets, waarvan je niet weet wat het is? Ik was doodsbang dat ik een vreselijke ziekte had en ik was tegelijk doodsbang dat er wellicht niets gevonden zou worden. Hoe leef je met iets waar van je niet weet wat het is? Ik wilde en wil nog steeds zo graag beter worden, dat ik van alles probeer om voortgang te ervaren. Er was in die periode juist vooral achteruitgang en onzekerheid. Ik verkeerde in een eenzame bubbel.
Mijn klachten waren een combinatie van extreme uitputting en continue pijn door mijn hele lichaam. Ik was ontzettend moe en tegelijk heel hyper door alle pijn, waardoor ik niet goed sliep. Ik had een soort verzuurde pijn in de spieren van mijn bovenbenen en bovenarmen. Veel van mijn gewrichten deden pij…

Kennismaking

Mijn naam is Josephine aka Fieni en ik ben 33 jaar. Ik woon in Zaandam samen met mijn straathondje Monty van 6 maanden uit Montenegro. In december krijgen mijn vriend en ik de sleutel van ons nieuwe huis in Montfoort. Een dorp waar ik direct verliefd op ben geworden met alle ruimte om te wandelen aan de Hollandse IJssel. Een spannende nieuwe fase met een verbouwing, samenwonen en een nieuwe start samen.

In juli 2016 ben ik uitgevallen uit het arbeidsproces na het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse: 4x40 km. Nu ben ik al blij als ik een rondje kan lopen met de hond. Ik was werkzaam als docent op het mbo en gaf les aan apothekers-, dokters- en tandartsassistenten.

Maar eigenlijk speelt ziekte een rode draad door mijn leven. Ik vind ontzettend veel leuk en heb de neiging om daar helemaal voor te gaan. Ik ben in al dat enthousiasme het contact met mijn lichaam kwijtgeraakt. Mijn leven kenmerkt zich door actie gevolgd door verplichte rust, waarbij hetgeen ik kan steeds minder wordt en de ru…

Gevaarsysteem – Jaagsysteem – Zorgsysteem

Deze week wil ik een stukje theorie met jullie delen, wat mij inzicht in mijn klachten en aanknopingspunten heeft gegeven om meer rust te krijgen in mijn overbelaste stresssysteem. We hebben allemaal drie systemen in ons, namelijk het gevaarsysteem, jaagsysteem en zorgsysteem. Deze systemen helpen ons met emotieregulatie.
Het gevaarsysteem is ook wel het vecht-vlucht- of bevriessysteem. Het wordt geactiveerd als we ons bedreigd voelen. Dit kan zowel fysiek als mentaal zijn. Je kunt je dan erg angstig of boos voelen. We zullen er alles aan doen om uit de situatie te komen. Ik denk altijd aan een wandeling in het bos, waar ik plotseling een bruine beer tegenkom. Of een onheilspellende roddel die rondgaat op de werkvloer over mogelijke ontslagen. Wat gebeurt er dan met je lichaam & geest en welke emoties ervaar je? Het ingewikkelde is dat we zelf het gevaarsysteem ook activeren als we in onze hersenspinselen verdwaald raken. Ik ben er persoonlijk goed in om mij allerlei scenario’s …